Santrifüj Nedir?
Santrifüj, sıvı ortam içindeki partikülleri bir çözeltiden ayırmak için kullanılan yaygın laboratuvar ekipmanıdır. Bu parçacıklar ortamın boyutuna, şekline, yoğunluğuna ve viskozitesine göre ayrılır. Ayırma işlemi rotor hızına bağlıdır.
Santrifüj Cihazı Ne İşe Yarar?
Santrifüjler, heterojen karışımları çeşitli bileşenlerine ayırır. Bileşenlerin farklı yoğunluklarına göre sıvılarda sıvıları, sıvılarda katıları ve gazlarda sıvıları ayırabilir. En yaygın kullanımlarından biri, kırmızı kan hücrelerini ve diğer kan bileşenlerini standart kandan ayırmaktır.
Santrifüj Cihazı Nasıl Çalışır?
Bir sıvı içinde asılı kalan parçacıkları, parçacık boyutuna ve yoğunluğuna, ortamın viskozitesine ve rotor hızına göre ayırmak için bir santrifüj kullanılır.
Özünde, santrifüjleme, sedimantasyon yoluyla ayırmadır. Daha yoğun parçacıklar kabın dibine çökerken, daha hafif parçacıklar asılı kalır. Santrifüjleme, dört faktörden etkilenir:
- Numunelerin ve çözeltinin yoğunluğu
- Sıcaklık ve viskozite
- Parçacıkların yer değiştirdiği mesafe
- Dönme hızı
Santrifüj Cihazı Kullanım Alanları Nelerdir?
Santrifüjleri, günümüzde en yaygın laboratuvar ekipmanlarından biridir. Hem araştırma hem de klinik ortamlarda kullanılırlar ve çok sayıda laboratuvarda bulunabilirler. En çok kimya, biyokimya ve moleküler biyoloji laboratuvarlarında kullanılırlar. Tıbbi tahlil laboratuvarları, PRP-PRF uygulaması yapan özel klinikler, ilaç ve kimya sanayilerinin kalite kontrol ve araştırma laboratuvarları, hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinde sıklıkla kullanılır.
Santrifüj Cihazı Çeşitleri Nelerdir?
Kullanım amacına veya rotor tasarımına göre sınıflandırılabilen çok sayıda santrifüj türü bulunmaktadır. Geniş zemin çeşitliliğinden mikro santrifüje kadar, kullanıcılar için birçok çeşit mevcuttur.
- Masaüstü Santrifüjler
- Soğutmalı Santrifüjler
- Ultra Santrifüjler
- Vakum Santrifüjler
Masaüstü Santrifüj Cihazı Nedir?
Tezgah üstü santrifüj olarak da bilinirler. Küçük tezgah santrifüjleri, g-kuvveti (g) olarak bilinen yerçekimi kuvvetinin 3.000 ila 7.000 katı maksimum bağıl santrifüj alanına sahiptir. Diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında, masaüstü santrifüjleri nispeten düşük hızla çalışırlar. Bu tip santrifüjler, PRP uygulamaları da dahil olmak üzere genel amaçlı kullanım sunar. Piyasada en yaygın olan ve en uygun fiyatlı seçenekler arasındadır.
Soğutmalı Santrifüj Cihazı Nedir?
Soğutmalı santrifüj cihazları büyük kapasiteli ve yüksek hızlı soğutmalı santrifüj olarak sınıflandırılır. Büyük kapasiteli soğutmalı santrifüjler, soğutmalı bir rotor odasına sahiptir. Rotor odalarını başka bir boyuta uyacak şekilde değiştirmek mümkündür. Küçük tezgah modelleri gibi hızla çöken maddeleri ve maksimum 6.500(g) hızla toplarlar. Yüksek hızlı santrifüjler ise yaklaşık 60.000 (g)’lık maksimum hızlara ulaşabilmeleri dışında, büyük kapasiteli modellere çok benzer. Bu modeller daha büyük hücresel organelleri, hücresel kalıntıları, mikroorganizmaları ve amonyum sülfat tarafından çökeltilen proteinleri toplayabilir. Soğutmalı modeller genellikle ayrıca soğutmalı bir rotor odasına sahiptir.
Ultra Santrifüj Cihazı Nedir?
Ultra santrifüjler, 1.000.000 (g)’a (saniyede 9.800 kilometre veya saniyede 6.089 mil) ulaşabilen çok yüksek hızlarda dönecek şekilde optimize edilmiştir. Bu tür santrifüjler hazırlayıcı veya analitik olarak sınıflandırılır. Makromoleküllerin şeklini ve kütlesini belirlemek, lipoprotein moleküllerini plazmadan ayırmak ve çeşitli diğer görevler için kullanılırlar.
Vakum Santrifüj Cihazı Nedir?
Vakum santrifüj cihazı, vakum özelliği sayesinde çok ince hava kabarcıklarını bile ortadan kaldırmayı mümkün kılar, böylece elektronik malzemelerden talep edilen iletkenlik ve yalıtım performansını daha da iyileştirmesi, optik malzemelerdeki kabarcıklardan kaynaklanan kusurlu ürün oranını düşürmesi ve şırıngalarda hava kabarcıkları nedeniyle oluşan hava enjeksiyonunu önler. Proteomik, genomik, hücre biyolojisi, mikrobiyoloji ve ilaç geliştirmede kullanılır.